Предимството на позицията на Сталин е, че тя е реалистична, апелира към руската национална гордост и е по-достъпна за масите със своите конкретни цели, отколкото позицията на Троцки за "перманентна революция", която може да реализира социализма само чрез завладяването на Западна Европа и нейните значителни икономически възможности.

Какво е националистически социализъм?

Идеята за националистически социализъм вече е присъствала у други автори, които не са били непременно десни расисти. Така че имаме съюз на два колектива: екстремистки национализъм, основан на раса. Хитлер е опортюнист и до края на живота си се интересува само от едно нещо - от себе си.

Кои са основателите на ранния социализъм?

Най-изтъкнатите представители на ранния социализъм са Робърт Оуен в Англия и Анри дьо Сен-Симон, Флора Тристан, Шарл Фурие и Етиен Кабе във Франция. Към тях могат да се причислят и въстаническите движения на Гракх Бабуф, Филипо Буонароти, необабувистите и Огюст Бланки.

Какъв е бил социализмът на Хитлер?

Трябва да добавя, че подобно на повечето съществуващи социализми, социализмът на Хитлер не е напълно верен на идеалите му, тъй като режимът му е по-скоро смесен, по-скоро хибрид от социализъм и управляван капитализъм. Хитлер трябва да бъде прагматичен и да работи с икономическия елит.

Как се появява националистическата идеология?

Националистическата идеология възниква като реакция срещу легитимността на властта, която след либералните революции (Американската независимост и Френската революция) започва да се представя от държавата, политическия елемент, а не от монархиите и династичните права.

Какво е либерален национализъм?

Либерален национализъм. Тя се основава на идеите за равенство, свобода и толерантност и вярва, че нацията се формира от волята на отделния човек (а не от неговата етническа принадлежност), който зачита ценностите на конституцията. Религиозен национализъм. Това идентифицира нацията с определена религия.

Какви са характеристиките на националистическата идеология?

Основните характеристики на националистическата идеология са: Тя се основава на идеята за национална държава, която е организирана и управлявана от политическа власт. Тя използва свои собствени символи, за да разграничи членовете на нацията от останалите, като знамена, патриотични символи и химни.

Кой рисува фасетите на Адолф Хитлер?

Десет месеца след края на Първата световна война един германски ветеран от войната написва четири страници, в които обосновава необходимостта от решаване на "еврейския въпрос" от рационална гледна точка. Беше на 30 години и се подписа с черно мастило и кръгъл почерк: "С уважение, Адолф Хитлер".

Как Адолф Хитлер е живял на кон?

Следващите няколко години Адолф Хитлер прекарва между Линц, където живее майка му, и Виена, където след два неуспешни опита да постъпи в Академията за изящни изкуства изкарва прехраната си с рисуване, както и с работа като строителен работник и снегорин.

Кой е бил Адолф Хитлер в армията?

Алоис Хитлер умира през 1903 г. и Адолф решава да се премести във Виена, където се опитва да се запише в училище по живопис, но е отхвърлен. Работи странна работа, докато след Първата световна война решава да се присъедини към армията. Справя се добре на бойното поле, въпреки че не се издига над чин ефрейтор.

Коя немска дума е използвал Хитлер?

Хитлер използва немската дума Entfernung, която може да се преведе като отчуждаване или оттегляне, което в контекста може да означава по-скоро сегрегация или изгонване от германска територия, отколкото клане с мащабите, които по-късно придобива.

Кои са първите представители на научния социализъм?

Първите двама представители на научния социализъм са Карл Маркс и Фредерик Енгелс. След тях се появяват други подражатели, които се опитват да приложат теорията на практика, като Ленин, или да я доразвият, като Грамши. Карл Маркс е роден в Трир през 1810 г.

Кой е първият социалист в историята?

В Азия някои твърдят, че първият социалистически революционер в историята е иранският Маздак (починал през 524 г.), основател на определено направление на маздакизма. Още през Ренесанса Томас Мор написва известния си роман "Утопия" (1516 г.), в който измисля термина, с който ще бъде наречено това направление на социализма (U=no/topos=място).

Какво означава нацизмът в Германия?

Нацизмът определя евреите като свой "расов враг", противоположен на арийската раса. Присъствието на евреите в Германия е заплаха за расовата чистота, затова те се стремят да ги елиминират от страната.

Защо Германия губи Първата световна война?

За да се влошат още повече нещата, Германия губи Първата световна война и е принудена от Версайския договор да отстъпи хиляди километри ценна земя на своите съседи.

Кои са партийно-държавните нацисти?

Няма частни институции, сдружения или организации, а ако има такива, те са под контрола на партията-държава. Всяко отклонение се потиска с полицейски терор и партийна идеология, която в случая с нацистите определя мястото ви в "новия ред".

Защо нацистите са искали да премахнат расовите заплахи?

Те се стремят да премахнат националните нонконформисти и т.нар. расови опасности, като постоянно пречистват германското общество. Нацистите вярват, че висшите раси имат не само правото, но и задължението да подчинят низшите раси и дори да ги изтребят.